De medewerker die een raketalarm verstuurde in Hawaï, dacht ten onrechte dat een echte aanval gaande was. De blunder zorgde eerder deze maand voor grote paniek in de Amerikaanse staat. De medewerker is ontslagen.

De fout is volgens de Federal Communications Commission (FCC) gedeeltelijk terug te voeren op miscommunicatie. Medewerkers van de verantwoordelijke overheidsdienst kregen een telefonische boodschap over een aanval. Die bevatte ten onrechte de mededeling ''dit is geen oefening''.

De trainingsexercitie begon en eindigde met de woorden ''oefening, oefening, oefening'', maar dat hoorde de medewerker naar eigen zeggen niet.

Die uitleg staat overigens haaks op de eerdere verklaring van de Hawaïaanse overheid dat de medewerker in kwestie de verkeerde optie had aangeklikt in een uitklapmenu.

De twee hoogste militaire officieren hebben dinsdag hun ontslag ingediend vanwege de fouten die zijn gemaakt.

Paniek op Hawaï na melding raketdreiging
129
Paniek op Hawaï na melding raketdreiging

Panisch

De autoriteiten kregen eerder al veel kritiek omdat ze het valse alarm pas na bijna veertig minuten introkken. Een poging van de gouverneur om mensen via Twitter gerust te stellen, liep bovendien een kwartier vertraging op. De man was zijn wachtwoord vergeten.

FCC-hoofd Ajit Pai noemde de boze reacties op het valse raketalarm terecht. Hij wees erop dat panische burgers meenden dat hun laatste uur had geslagen.