Justitie in Cambodja heeft formele aanklachten opgesteld tegen tien toeristen, die 'onzedelijk en pornografisch' zouden hebben gedanst. Onder hen is een 22-jarige man uit Haarlem.

Opnamen van een feest in de stad Siem Reap hebben aanklagers ertoe gebracht de tien officieel in staat van beschuldiging te stellen, zo melden Cambodjaanse media dinsdag. Er staat maximaal een jaar cel op. Voordat de zaak voor de rechter komt, kunnen er zes maanden verstrijken.

De politie deed afgelopen week een inval tijdens een privéfeest in Siem Reap en pakte 87 buitenlanders op die zich er aan onzedelijkheden schuldig zouden hebben gemaakt.

De meesten kregen een waarschuwing, maar tien werden gearresteerd. Het gaat om jongeren uit Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en de 22-jarige Nederlander.

Visum

De advocaat van de toeristen zegt ook dat er foto's van het feestje zijn waarop zijn cliënten in zwemkleding te zien zijn. Op de foto’s zijn de verdachten volgens hem niet te zien terwijl ze seks hebben of naakt zijn.

Hij zegt wel dat de verdachten de plaatselijke normen hebben overschreden. Volgens hem is het vergrijp niet zwaar genoeg om vast te zitten. Het intrekken van hun visum zou een betere straf zijn.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanhouding van de Nederlander nog niet kunnen bevestigen, maar onderzoekt de zaak en levert indien gevraagd juridische bijstand.

Siem Reap in het noordwesten van Cambodja is een toeristische trekpleister door de beroemde tempelruïnes van Angkor What.