Een Russische straaljager is maandag in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee rakelings langs een Amerikaans militair vliegtuig gevlogen. 

De afstand tussen beide toestellen bedroeg niet meer dan anderhalve meter, meldde CNN maandag, verwijzend naar het Pentagon.

De Lockheed EP-3 van de Amerikaanse marine was op een verkenningsvlucht en moest zijn missie door het incident voortijdig beëindigen.

In juni en november vorig jaar kwam het volgens de Amerikaanse strijdkrachten tot soortgelijke niet door de VS uitgelokte incidenten boven de Zwarte Zee.

Onderschept

Het Russische ministerie van Defensie zei later via persbureau RIA dat het Amerikaanse toestel was onderschept door een Su-27-straaljager.

"Nadat het surveillancevliegtuig van de Amerikaanse marine van koers was veranderd om zich van de grens te verwijderen, keerde de Su-27 terug naar zijn basis'', aldus het ministerie. "Het Amerikaanse marinevliegtuig schond het Russische luchtruim niet", aldus de verklaring.

In een verklaring van het Amerikaanse leger stond dat het Russische leger "het recht heeft om binnen het internationale luchtruim te opereren", maar dat ze zich wel moeten gedragen volgens "de internationale normen die zijn vastgesteld om de veiligheid te waarborgen en incidenten te voorkomen".