Na een bomaanslag door de guerrilla-organisatie ELN op een politiebureau, stopt de Colombiaanse regering voor onbepaalde tijd de vredesbesprekingen met de linkse rebellen.

 "Ik heb besloten de vijfde onderhandelingsronde te schorsen totdat de daden van het ELN overeenstemmen met hun woorden'', zei president Juan Manuel Santos maandag na overleg met de hoofdonderhandelaar van de regering, Gustavo Bell.

De onderhandelingen waren halverwege januari al tijdelijk stopgezet nadat de ELN een aanslag op een oliepijplijn had gepleegd voordat het staakt-het-vuren was geëindigd. De hervatting van de gesprekken was gepland voor de komende dagen.

Aanslag

Door de aanslag op een politiebureau in Barranquilla in het noorden van Colombia zijn vijf politiemensen gedood en 41 anderen raakten gewond. Het ELN heeft de aanslag opgeëist.

Sinds eind 2016 vrede werd gesloten met de veel grotere FARC is de ELN in het Zuid-Amerikaanse land met een kleine 2000 strijders de enige nog actieve guerrillagroepering. Deze vecht tevens een drugsoorlog uit met de georganiseerde misdaad.