De Russisch overheid heeft een homokoppel dat in Denemarken is getrouwd aangeklaagd. De twee mannen wordt 'opzettelijke schade aanbrengen aan hun paspoort' verweten.

Het is in Rusland niet mogelijk voor LHBT om te trouwen. Homoseksualiteit is in het land sinds 1993 niet meer illegaal, maar veel Russen zijn, mede onder invloed van de orthodoxe kerk, fel gekant tegen homoseksuelen.

Eugene Wojciechowski en Paul Stotzko waren echter naar Denemarken afgereisd en hadden elkaar daar het ja-woord gegeven. Toen zij op 4 januari terugkwamen in Rusland, werden de trouwaantekeningen in hun paspoorten goedgekeurd. Met deze handeling heeft de staat officieel hun verbintenis bevestigd.

Het tweetal gaf afgelopen week een interview aan het onafhankelijke Russische tv-kanaal TV Rain over hun huwelijk. Hierna nam het ministerie van Binnenlandse Zaken contact op met het tweetal en meldde dat zij zijn aangeklaagd voor het "opzettelijke beschadigen van hun paspoort", zo melden buitenlandse media.

Wojciechowski en Stotzko kunnen op grond van artikel 19.16 van het wetboek van strafrecht een boete van 300 roebel (iets meer dan 4 euro) krijgen.