Rusland vat nieuwe Amerikaanse sancties op als een poging om de Russische presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De nieuwe maatregelen worden mogelijk maandag aangekondigd. Het Kremlin stelt dat de Verenigde Staten daar niet in zullen slagen.

Naar verwachting kondigt Washington nieuwe sancties aan tegen een aantal prominente Russische oligarchen en komen er restricties op het houden van Russische staatsobligaties.

De sancties zijn een gevolg van de Russische inlijving van de Krim in 2014. Washington beschouwt de Krim nog altijd als Oekraïens.

De Russische presidentsverkiezingen vinden plaats op 18 maart. De huidige president Vladimir Poetin is herkiesbaar. De enige andere kandidaat, oppositieleider Alexei Navalny, mag van het Hooggerechtshof niet mee doen. Hij is in het verleden veroordeeld omdat hij mee deed aan protesten tegen Poetin waarvoor hij geen vergunning had gekregen.

Russische inmenging

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen bewijs te hebben dat Rusland op diverse manieren heeft geprobeerd in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Speciaal aanklager Robert Mueller doet hier nu een groot onderzoek naar. 

De Amerikaanse president Donald Trump verwerpt deze suggesties en zegt Poetin te vertrouwen. De Russische president blijft ontkennen dat zijn land zich gemengd heeft in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.