Het hoge waterpeil in de Seine veroorzaakt problemen in het Franse verkeer en er is een grote kans op overstromingen en stroomuitval. Vigicrues, de instantie die de waterstanden in Frankrijk meet, heeft maandag code oranje afgegeven voor delen van Parijs.
 

Sommige Parijse metrostations zijn gesloten en ook een deel van het Louvremuseum is dicht.

Het gaat niet alleen om wateroverlast door de Seine, maar ook door de rivieren de Marne en Yonne. In sommige delen van Parijs stijgt het waterpeil nog steeds en staan hele straten onder water.

De Seine in Parijs bereikte het hoogste niveau van 5,80 meter in de nacht van zondag op maandag. Zo'n 1500 mensen zijn toen uit hun huizen in de Franse hoofdstad en omstreken geëvacueerd. De overstromingen zijn het gevolg van een flinke hoeveelheid neerslag in januari.

Lobith

De hoogwatergolf heeft bij Lobith zijn hoogtepunt al bereikt. Het waterpeil is er nu aan het zakken, meldt Rijkswaterstaat. Zondagmiddag werd 14,20 meter boven NAP als piek gemeten. De dienst verwachtte 14,30 meter boven NAP. Maandagochtend was het water al gezakt naar 14,11 meter.

Volgens een woordvoerster is de hoogwatergolf nog een of twee dagen in ons land. ''Bij Zwolle wordt bijvoorbeeld maandag omstreeks 18.30 uur het hoogtepunt (51 centimeter boven NAP) bereikt.''

Inspecteurs houden de toestand van de dijken nauwlettend in de gaten. Het is deze winter al de derde hoogwatergolf. Veel laaggelegen parkeerplaatsen langs de Rijn, IJssel en Waal zijn afgesloten en rivierponten uit de vaart genomen.

Compilatie: Water staat extreem hoog in Nederlandse rivieren
66
Compilatie: Water staat extreem hoog in Nederlandse rivieren