De Russische oppositieleider Alexei Navalny is zondagavond vrijgelaten, nadat hij eerder op de dag werd gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de regering in Moskou.

Dat heeft de advocaat van Navalny bekendgemaakt. Die meldt dat de politicus zonder aanklacht is vrijgelaten, maar zegt ook dat hij op een later datum voor de rechter moet verschijnen.

Als Navalny ervan wordt beschuldigd de wet te hebben overtreden door het organiseren van een betoging, wacht hem mogelijk dertig dagen celstraf.

Zijn aanhangers demonstreerden zondag op meerdere plaatsen in het land tegen de uitsluiting van Navalny bij de komende presidentsverkiezingen. Ze stellen dat het een nepverkiezing is en willen Russische kiezers oproepen thuis te blijven op 18 maart.

Het Russische Hooggerechtshof heeft vorige maand het verzoek van Navalny voor deelname aan de verkiezingen afgewezen. De politicus mag van de kiescommissie in het land niet meedoen in de strijd om het presidentschap. De reden zou zijn dat hij in het verleden "criminele activiteiten" heeft ondernomen.

Oppositieleider Navalny opgepakt op straat in Rusland
58
Oppositieleider Navalny opgepakt op straat in Rusland

Corruptie

Navalny heeft meerdere keren vastgezeten voor het organiseren van demonstraties tegen de regering, waarvoor geen toestemming was verleend. Ook een eerdere veroordeling vanwege corruptie zat hem in de weg om door te gaan als presidentskandidaat.

Volgens Navalny zijn die straffen hem niet zomaar opgelegd. Ze zouden politiek gemotiveerd zijn. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof riep hij Russische kiezers op de verkiezingen te boycotten.