Het Amerikaans Congres moet zich volgens senatoren serieus buigen over wetgeving ter bescherming van speciaal aanklager Robert Mueller en diens onderzoek naar mogelijke Russische betrokkenheid bij de verkiezingscampagne van Donald Trump.

De Republikeinse senatoren Susan Collins en Lindsey Graham spraken afzonderlijk van elkaar hun bezorgdheid uit over de berichtgeving dat president Trump pogingen heeft ondernomen Mueller te ontslaan.

"Ik heb een wetsontwerp klaarliggen om de heer Mueller te beschermen en leg dat morgen met alle plezier ter goedkeuring voor", zei Graham zondag tegen ABC. Collins sprak zich bij CNN in vergelijkbare bewoordingen uit. "Het kan gezien de laatste verhalen absoluut geen kwaad die extra waarborg in te bouwen."

Eerder deze week meldde The New York Times dat Trump in juni Mueller wilde ontslaan. Zijn vaste jurist weigerde echter de opdracht uit te voeren. Trump ontkent het bericht.

De roep om ontslag zou aan het licht zijn gekomen tijdens het onderzoek dat Mueller de afgelopen maanden deed. Een van de vragen die Mueller probeert te beantwoorden is of de president het onderzoek heeft belemmerd.

Twijfel

Trump zegt ernaar uit te kijken om onder ede te worden verhoord door Mueller, die de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016 onderzoekt. Vrijwel alle Amerikaanse geheime diensten hebben bevestigd dat de Russen invloed hebben uitgeoefend op de verkiezingen, onder meer door hackers in te zetten.

Trump echter heeft gezegd de Russische president Vladimir Poetin te geloven, die stelt dat er niets is gebeurd.