De Russische oppositieleider Alexei Navalny is zondag in Moskou gearresteerd tijdens een demonstratie tegen de regering.

Op het Twitter-account van Navalny is een filmpje geplaatst waarin hij door agenten wordt aangehouden als hij op weg is naar een betoging. Agenten werken de politicus naar de grond en trekken hem een busje in.

Medewerkers van Navalny hebben namens de politicus de demonstranten opgeroepen om door te gaan met protesteren. "Jullie komen niet voor mij, maar voor jouw toekomst."

Eerder op de dag deed de Russische politie een inval op het kantoor van Navalny. Aanwezigen werden daarbij ondervraagd.

Aanhangers van Navalny demonstreren zondag op meerdere plaatsen in het land tegen zijn uitsluiting bij de komende presidentsverkiezingen. Ze stellen dat het een nepverkiezing is en willen Russische kiezers oproepen thuis te blijven op 18 maart.

Het Russische Hooggerechtshof heeft vorige maand het verzoek van Navalny voor deelname aan de verkiezingen afgewezen. De politicus mag van de kiescommissie in het land niet meedoen in de strijd om het presidentschap.

De reden zou zijn dat hij in het verleden "criminele activiteiten" heeft ondernomen.

Oppositieleider Navalny opgepakt op straat in Rusland
58
Oppositieleider Navalny opgepakt op straat in Rusland

Corruptie

Navalny heeft meerdere keren vastgezeten voor het organiseren van demonstraties tegen de regering, waarvoor geen toestemming was verleend. Ook een eerdere veroordeling vanwege corruptie zat hem in de weg om door te gaan als presidentskandidaat.

Volgens Navalny zijn die straffen hem niet zomaar opgelegd. Ze zouden politiek gemotiveerd zijn. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof riep hij Russische kiezers op de verkiezingen te boycotten.