De Russische politie heeft zondagochtend een inval gedaan op het kantoor van oppositieleider Alexei Navalny. Het is onduidelijk waarom de inval wordt gedaan. Agenten ondervragen aanwezigen, berichtte een tv-station van opposanten van Poetin.

Aanhangers van Navalny gaan zondag op meerdere plaatsen in het land de straat op tegen zijn uitsluiting bij de komende presidentsverkiezingen. Ze stellen dat het een nepverkiezing is en willen Russische kiezers oproepen thuis te blijven op 18 maart.

Het zijn volgens de politie demonstraties van elk circa duizend mensen die zonder incidenten zijn verlopen.

In Moskou en Sint Petersburg hebben de autoriteiten de aanhang van Navalny niet toegestaan te betogen op de beoogde plaatsen.

Oppositieleider Navalny opgepakt op straat in Rusland
58
Oppositieleider Navalny opgepakt op straat in Rusland

Afgewezen

Het Russische Hooggerechtshof heeft vorige maand het verzoek van Navalny voor deelname aan de verkiezingen afgewezen. De politicus mag van de kiescommissie in het land niet meedoen in de strijd om het presidentschap.

De reden zou zijn dat hij in het verleden "criminele activiteiten" heeft ondernomen.

Navalny heeft meerdere keren vastgezeten voor het organiseren van demonstraties tegen de regering, waarvoor geen toestemming was verleend. Ook een eerdere veroordeling vanwege corruptie zat hem in de weg om door te gaan als presidentskandidaat.

Volgens Navalny zijn die straffen hem niet zomaar opgelegd. Ze zouden politiek gemotiveerd zijn. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof riep hij Russische kiezers op de verkiezingen te boycotten.

Enige tegenstander

Het Kremlin beloofde te gaan onderzoeken of deze oproep in strijd is met de Russische wet. Navalny gold als de enige kansrijke tegenstander van de zittende Russische president Vladimir Poetin, die volgens recente peilingen met een ruime meerderheid van de stemmen afstevent op een nieuw termijn.

Poetin zou bij een nieuwe overwinning tot 2024 aan de macht kunnen blijven.