Het arbeidsconflict in Franse gevangenissen lijkt na twaalf dagen van protestacties en onderhandelingen voorlopig opgelost. 

De grootste vakbond van het personeel (Ufap-Unsa) heeft zich achter een voorstel van de regering gesteld om het werk veiliger te maken en de gevangenbewaarders meer loon te betalen.

Twee kleinere bonden wezen het voorstel vrijdag af, maar de instemming van de grootste bond neemt naar verwachting actievoerders wind uit de zeilen.

Bijna twee weken lang blokkeerden boze cipiers de ingangen van tientallen penitentiaire inrichtingen. Het aantal blokkades nam afgelopen week snel af toen er een akkoord aan leek te komen. Donderdag werden 116 van de 188 gevangenissen door boze personeelsleden geblokkeerd. Vrijdag ging het nog maar om 62, meldden Franse media zaterdag.

Problemen

Dat de problemen nog lang niet voorbij zijn in de overbevolkte gevangenissen, erkende de minister van Justitie Nicole Belloubet vrijdagavond zelf in een vraaggesprek. "Er blijven problemen liggen die al heel lang spelen, de overbevolking, de doelmatigheid van de celstraffen, de problemen van het personeel", aldus de minister.

De Franse gevangenissen zijn berekend op 59.000 gedetineerden, maar er zitten bijna 80.000 mensen vast. Er werken rond de 28.000 cipiers. Het aantal gewelddaden door gevangenen gepleegd tegen cipiers wordt op vierduizend per jaar geschat.

De lonen zijn naar Europese maatstaven laag en het werven van meer personeel verloopt moeizaam. In het akkoord staat dat er snel elfhonderd cipiers worden aangenomen.

De protesten begonnen op 15 januari, vier dagen nadat in de Noord-Franse gevangenis van Vendin-le-Vieil drie cipiers gewond waren geraakt door een aanval van een veroordeelde terrorist.