De Syrische regering en de oppositie hebben vrijdag tijdens de onderhandelingen in Wenen een akkoord bereikt over een wapenstilstand in de Syrische regio Oost-Ghouta.

Afgesproken is dat vanaf middernacht niet meer zal worden geschoten en gebombardeerd in dit rebellenbolwerk nabij hoofdstad Damascus. Dat heeft woordvoerder Ahmed Ramadan van de opstandelingen gezegd. Het bestand is vooral te danken aan Russische bemiddeling.

De regio Oost-Ghouta wordt al vier jaar bestookt door de troepen van president Bashar al-Assad. Naar schatting vierhonderdduizend mensen zijn grotendeels afgesneden van humanitaire hulp.

Volgens informatie van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten stonden de rebellen erop dat binnen 48 uur hulpgoederen naar het belegerde gebied worden gebracht, anders vervalt de afspraak.

Maandag zijn in Oost-Ghouta meer dan twintig mensen gewond geraakt door een mogelijke chloorgasaanval. De rebellen en de Verenigde Staten beschuldigen het regime van Assad, maar hij ontkent chemische wapens te hebben gebruikt.