Het ministerie van Defensie gaat nader onderzoek doen naar de verdwijning van gezonken Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. 

Eind 2016 werd bekend dat de wrakken van de kruisers De Ruyter en Java en een groot deel van de torpedobootjager Kortenaer niet meer op de zeebodem liggen. Dit tot ontzetting van nabestaanden. De schepen vergingen 76 jaar geleden tijdens de Slag in de Javazee met Japan.

Defensie liet eerder deze maand weten dat er volgens de Indonesische autoriteiten , voor zover na was te gaan, lokaal geen schroot van de wrakken aangeboden. 

De Indonesische nieuwssite Tirto.id en De Telegraaf berichtten deze maand dat bij de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer ook de lichamen van de militairen die met hun schip ten onder gingen zijn verdwenen.

De uitkomst van het officiële onderzoek klopt volgens Tirto.id niet. Er zouden toch vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) laat de Kamer donderdag weten dat de berichtgeving is onderzocht, maar dat experts van Defensie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geen nieuw bewijs hebben gevonden van wrakstukken van de schepen. "Voor zover zij nu en op basis van de beschikbare informatie kunnen vaststellen zijn de beelden van scheepsresten al eerder door ons onderzocht'', schrijft de minister.

Nieuw onderzoek

Andere delen van de berichten, over bijvoorbeeld de stoffelijke overschotten, zijn volgens de minister wel aanleiding voor nieuw onderzoek. Ook Indonesië duikt opnieuw in de kwestie, heeft het land laten weten. De Nederlandse ambassadeur spreekt donderdag met de Indonesische minister van Transport.

Premier Mark Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen eerder ''buitengewoon ernstig'' en ''diep ingrijpend''. Hij kondigde aan dat Nederland en Indonesië nauw zouden gaan samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen is gebeurd.