Franse vissers hebben donderdag een blokkade opgeworpen voor de haven van de noordelijke plaatsen Calais en Boulogne-sur-mer. Ze voeren protest tegen pulsvisserij, die vorige week door het Europees Parlement werd verboden.

De vissers willen meer steun van de Franse overheid voor de beroepstak. Ook eisen ze dat Parijs een duidelijk standpunt inneemt over het al dan niet toestaan van elektrisch vissen.

De Franse krant La Voix du Nord meldt dat er door de actie op dit moment geen veerboten varen tussen Calais en Dover. Vissers uit Calais krijgen bij de blokkade steun van collega's uit Duinkerke. In de haven liggen ook twee Nederlandse vissersschepen die niet weg kunnen.

Franse vissers zijn fel gekant tegen de pulsvisserij, wat vooral door Nederlandse vissers wordt gehanteerd. Daarbij worden vissen met stroomstootjes opgeschrikt en zo het net in gedreven. Ze vinden het een oneerlijke vorm van concurrentie voor kleinere vissers.

Ruim een week geleden sprak het Europees Parlement zich uit voor een verbod op de pulsvisserij. Dat is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de technologie.