Een trein is donderdagochtend ontspoord ten noorden van de Italiaanse stad Milaan. Daarbij zijn volgens de brandweer zeker drie doden gevallen. Circa honderd mensen raakten gewond, waaronder vijf zwaar.

Dat melden Italiaanse media. Eerder bestond er onduidelijkheid over het aantal doden en zwaargewonden, aanvankelijk zou er sprake zijn van vijf doden en tien zwaargewonden. Deze aantallen werden later bijgesteld.

Het ongeval vond rond 7.00 uur plaats, tijdens de spits. De trein, van het regionale vervoersbedrijf Ferrovie Nord was vanaf Cremona onderweg naar Milaan, toen hij ter hoogte van Seggiano di Pioltello ontspoorde.

Hulpdiensten, waaronder ambulances en helikopters en de brandweer, zijn vanuit de omgeving uitgerukt.

Een deel van de gewonden is overgebracht naar het ziekenhuis van Monza. Het ziekenhuis heeft eerder geplande medische ingrepen die niet spoedeisend waren uitgesteld om de gewonden door het treinongeval te kunnen helpen.

Oorzaak

Spoorbeheerder RFI ontdekte later een stuk losgeschoten rails van ongeveer 20 centimeter op zo'n 2 kilometer van de rampplek. Dat was volgens experts mogelijk de oorzaak van de crash.

Volgens een woordvoerder van treinmaatschappij Trenord reed de trein niet te hard.