De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva is in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens corruptie en het witwassen van geld. 

Een federale rechter sprak in juli de straf uit voor Lula, waarna de oud-president direct in beroep ging. Rechters van het Braziliaanse beroepenhof hielden zowel de veroordeling voor corruptie als die voor het witwassen in stand. Zij verhoogden de gevangenisstraf zelfs van 9,5 jaar naar 12 jaar en een maand.

Lula was van begin 2003 tot 2011 president namens de linkse Partij van de Arbeiders (PT). Hij zou volgens de rechter voor circa een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS. Hij wordt in totaal in vijf strafzaken beschuldigd van corruptie. Dit is de eerste zaak.  

OAS zou voor Lula een appartement in Guarujá aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou de oud-president het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement.

Schoenenpoetser

Tijdens zijn ambtsperiode was Lula, ooit begonnen als schoenenpoetser, zeer populair. Ook nu is hij nog geliefd, vooral bij het armere deel van de bevolking. Lula moderniseerde de grootste economie van Latijns-Amerika en verbeterde de leefomstandigheden van miljoenen Brazilianen.

Tegen talrijke Braziliaanse politici, onder wie zittende ministers, ex-presidenten en Congresleden, lopen onderzoeken wegens het aannemen van smeergeld.

Lula wil meedoen aan de presidentsverkiezingen in oktober en kan zich tot 15 augustus inschrijven als kandidaat. Hij kan tegen het jongste vonnis nog in beroep gaan om een eventuele veroordeling over die datum heen te tillen. Maar de verkiezingsautoriteiten kunnen zijn kandidatuur afwijzen.