De Turkse politie heeft een Nederlander opgepakt op verdenking van banden met terreurgroep Islamitische Staat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt woensdag tegen NU.nl dat een 24-jarige Nederlandse vrouw is aangehouden.

De verdachte ontvangt consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade. Haar identiteit wil het ministerie om redenen van privacy niet geven.

Ook andere vermeende IS-leden zijn gearresteerd tijdens een operatie in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa, zeggen bronnen binnen de veiligheidsdiensten tegen staatspersbureau Anadolu.

Grens

Volgens Turkse media zouden de verdachten vanuit Syrië illegaal de grens zijn overgestoken. Het zou onder meer gaan om een Nederlandse vrouw uit Apeldoorn. Ook zou een geboren Algerijn zijn opgepakt die in Nederland heeft gewoond. Verder liepen Irakezen, meerdere andere Algerijnen, een Brit en een Egyptenaar tegen de lamp.

Een antiterreureenheid kwam in actie nadat inlichtingen waren binnengekomen dat de groep de grens was overgestoken.

Zeker één van de opgepakte verdachten bekende naar verluidt een hoge functie te hebben gehad binnen IS. De Irakees zou aan het hoofd hebben gestaan van de gezondheidstak van de terreurorganisatie. Dat leverde hem volgens het persbureau de bijnaam "emir van gezondheidszorg" op.