Venezuela houdt uiterlijk 30 april presidentsverkiezingen. Dat heeft de regeringsgezinde wetgevende organisatie dinsdag bepaald. 

De socialistische leider Nicolás Maduro heeft laten weten dat hij open staat om weer mee te doen aan de verkiezingen, "als de Socialistische Partij dat wil".

Een verkiezingsdatum in het begin van dit jaar werd algemeen verwacht, omdat de heersende socialistische partij probeert te profiteren van Maduro's recente machtsconsolidatie en van wanorde bij de oppositie die hem als een dictator beschouwt.

Tijdens een toespraak dinsdag pleitte Diosdado Cabello van de Socialistische Partij voor een snelle verkiezing. "Het verkiezingsproces moet in de eerste vier maanden van het jaar 2018 worden gehouden", zei hij. "We hebben maar één kandidaat!", voegde hij eraan toe, in een duidelijke verwijzing naar Maduro (55).

Oppositie

De verkiezing komt voor de oppositie op een slecht moment. De meeste populaire leiders zijn bijna allemaal uit de politiek, gevangen gezet, in ballingschap of uitgesloten van hun ambt.

Maanden van protesten vorig jaar konden Maduro niet verjagen, maar resulteerden in ten minste 125 doden.

Hoewel de president impopulair is vanwege de voedseltekorten en 's werelds hoogste inflatie, profiteert hij van een goed geoliede politieke machine en een meegaand wetgevend orgaan.

Lima Groep

De zogenoemde Lima Groep, een vereniging van Latijns-Amerikaanse landen met onder andere Brazilië, Argentinië en Mexico, keurt het besluit van de Venezolaanse machthebbers af. Zij stelde tijdens een bijeenkomst in Santiago dat een presidentsverkiezing onder de huidige omstandigheden niet gewettigd is en eiste vrijlating van politieke gevangenen.

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten het een slecht idee te vinden dat Maduro opgaat voor een nieuwe termijn.