De Verenigde Staten hebben de tsunami-waarschuwingen na een aardbeving in de Amerikaanse staat Alaska dinsdag weer ingetrokken. De zware beving had een magnitude van 7.9. Burgers in de kustgebieden van Alaska wordt aangeraden alert te blijven.

Aanvankelijk werd gemeld dat de beving op tien kilometer diepte in de zee plaatsvond, dit werd later bijgesteld naar 25 kilometer. Het epicentrum ligt op 250 kilometer afstand van de plaats Chiniak.

De tsunami-waarschuwing gold voor de gehele westkust van de VS, delen van de staat Alaska en delen van Canada. Bewoners werden opgeroepen om naar hoger gelegen gebieden te trekken. Bijna drie uur na de beving zijn de waarschuwingen weer ingetrokken.

In sommige havens langs Amerikaanse kusten steeg het waterniveau tot vijftien centimeter, maar er zijn geen grote golven waargenomen.

Epicentrum

Het epicentrum van de beving ligt aan de zogeheten 'Ring of Fire'. Een gebied met een lengte van ruim 40.000 kilometer rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

In de regio van het epicentrum vonden later verschillende lichtere bevingen plaats.