David Ige, de gouverneur van Hawaï, heeft toegegeven waarom het zo lang duurde voordat hij op Twitter meldde dat het nucleaire alarm dat de bewoners van zijn staat ontvingen vals was. Hij wist het wachtwoord van zijn Twitter-account niet meer.

Dat bekende Ige volgens Amerikaanse media tijdens een gesprek met de pers.

De inwoners van de 'Aloha State' ontvingen op 13 januari een alarm op hun smartphones dat er een nucleaire raket onderweg zou zijn naar het eiland. Dit bericht was per abuis verstuurd.

Pas na 40 minuten kreeg iedereen een nieuw bericht waarin de fout werd gemeld. In de tussentijd leidde het nucleaire alarm tot heel veel paniek onder de bevolking.

Doomsday David

Ook Ige liet via Twitter pas na een kwartier weten dat het een nepalarm was. Hij hoorde zelf om 8.09 uur al van de vergissing, maar het Twitter-bericht verstuurde Ige pas vijftien minuten later. De gouverneur wist het wachtwoord van zijn Twitter-account niet meer, zo bekende hij.

Ige voegde daar aan toe dat hij de gegevens inmiddels wel in zijn bezit heeft. "Ik kan voortaan direct met de burgers communiceren als dat nodig is", aldus de Democraat. Desondanks dook zijn Republikeinse tegenkandidaat bij de komende verkiezingen meteen op de bekentenis door de gouverneur 'Doomsday David' te dopen.

Kerndreiging

De Federal Communications Commission (FCC), een onafhankelijk Amerikaans overheidsorgaan voor telecommunicatie, heeft een onderzoek aangekondigd naar het versturen van de foutieve melding.

Het bericht kwam te midden van een groeiende dreiging van het raket- en nucleaire programma van Noord-Korea. In september voerde Pyongyang zijn zesde kernproef uit. Hawaï is de dichtstbijzijnde staat bij het communistische land. 

Vanwege de toenemende dreiging heeft Hawaï vorige maand voor het eerst in jaren het alarm voor een kernaanval getest. De voorlaatste test dateert uit de tijd van de Koude Oorlog.