Het Amerikaans Congres heeft maandag noodwetgeving aangenomen die voorziet in de financiering van de federale overheid tot 8 februari. Daarmee komt voorlopig een einde aan de sluiting van tientallen overheidsdiensten en het gedwongen onbetaalde verlof voor honderdduizenden ambtenaren.

Maandagavond nam het Huis van Afgevaardigden de wettelijke maatregel aan met 266 tegen 150 stemmen.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende maandag de wet, waarmee die geldig werd. Trump liet weten "blij te zijn dat de Democraten bij zinnen zijn gekomen".

De Democratische leider van de Senaat, Chuck Schumer, maakte maandagavond bekend een overeenstemming over het tijdelijke financieringsplan te hebben bereikt met de Republikeinse leider Mitch McConnell (foto). De wettelijke maatregel werd vervolgens met 81 tegen 18 stemmen aangenomen door de Senaat.

McConnell heeft Schumer beloofd om serieus te kijken naar een "eerlijke" immigratiewetgeving. Als er op 8 februari nog geen breder akkoord is bereikt, zal de Senaat een wetsvoorstel behandelen dat honderdduizenden jonge illegale immigranten, de zogeheten Dreamers, beschermt tegen uitzetting. Zonder deze belofte zou de deal niet zijn gesloten, aldus Schumer. 

Het akkoord voorziet verder onder meer in een verlenging van het zogenoemde Children's Health Insurance Program (CHIP) voor zes jaar. Daarmee is de onzekerheid over deze gezondheidsverzekering voor kinderen uit arme gezinnen voorbij.

Dreamers

Aan Democratische zijde is niet iedereen tevreden met het optreden van de partij. Juan Escalante, zelf een Dreamer en politiek activist, legde bij CNN uit waarom.  "Ze hadden een hele sterke onderhandelingspositie om een groot deel van de illegale immigranten te beschermen, en de Dreamers in het bijzonder", zei hij. "Maar toch hebben de Democraten als eerste met hun ogen geknipperd."