Alle luchtvracht die afkomstig is van landen uit het Midden-Oosten en die op weg is naar de Verenigde Staten, moet voortaan verplicht strenger gecontroleerd worden. Amerikaanse autoriteiten hebben deze aangescherpte eisen ingesteld op basis van informatie over potentiële bomaanslagen aan boord van toestellen.  

Met de maatregel wordt gepoogd de veiligheid in het internationale luchtverkeer te vergroten, meldt de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaanse luchtverkeer maandag.

De strengere controles zijn alleen verplicht bij vluchten afkomstig van zeven internationale vliegvelden in Egypte, Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De strengere controles zijn van toepassing op volledige vrachtvluchten, maar ook op vluchten waarbij zowel vracht als passagiers vervoerd worden. 

Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben veel luchtmaatschappijen wereldwijd al een deel van de veiligheidsprotocolen vrijwillig toegepast. 

De TSA zegt dat dit de locaties zijn waar de "dreiging het grootst is". Vooral vluchten van Egypt Air, Royal Jordanian, Saudia, Qatar Airways, Emirates en Etihad worden door de nieuwe regelgeving getroffen.

Verbod

Bronnen binnen EgyptAir en de internationale luchthaven van Cairo claimen dat de Amerikaanse autoriteiten ladingen vanuit Cairo al verregaande restricties opgelegd hebben. Het Egyptische ministerie van Luchtvaart meldt daarnaast ook dat dergelijke restricties al gelden sinds 2015 en dat het land niet begrijpt waarom de Amerikaanse autoriteiten komen met de maatregel. 

Laptops

Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse overheid de regels aanscherpt voor goederen die meegenomen worden aan boord van een vliegtuig. Vorig jaar werden er al beperkingen ingesteld op het meenemen van laptops op vluchten die ook afkomstig waren uit enkele landen uit het Midden-Oosten. 

Ook werd toen overwogen om laptops en vergelijkbare grote elektronica helemaal uit de handbagage van vluchten naar de VS te weren. Na verscherpte controleregels, zag de VS af van dat verbod.