Met de arrestatie van 57 verdachten heeft de politie op Sicilië opnieuw een belangrijke slag toegebracht aan zestien maffiaclans op het Italiaanse eiland. De 'Operatie Bergen' werd uitgevoerd met vierhonderd politiemensen.

"Vastgesteld kan worden dat de top van de Cosa Nostra in de zuidwestelijke provincie Agrigento met één klap is 'onthoofd'," zei de Italiaanse politie. De Cosa Nostra is de in Sicilië gevestigde maffiaorganisatie.

Vanwege verwikkelingen met de maffia werd ook de burgemeester van de gemeente San Biagio Platani gearresteerd. De politie in Palermo ontdekte dat er "nauwe banden" met vooraanstaande clans uit heel Sicilië en die van de Calabrische maffia 'Ndrangheta bestonden.

De verdachten worden beschuldigd van maffia-lidmaatschap en betrokkenheid bij drugshandel, fraude en afpersing. Het gaat hierbij onder meer om afpersing waarmee bedragen van tussen de 2.000 euro en 20.000 euro gemoeid is. Onder andere instellingen die zorgen voor de opvang van vluchtelingen in de Zuid-Italiaanse regio waren hiervan het slachtoffer.

Het is volgens de politie te voorbarig om te spreken van een definitieve nederlaag van de maffia op Sicilië.