Nederland gaat samen met Aruba, Bonaire en Curaçao opnieuw in overleg met Venezuela. Dit nieuwe overleg wordt in het leven geroepen nadat de EU maandag sancties heeft ingesteld tegen Venezuela vanwege de politieke crisis in het land.

Een nieuw overleg is volgens minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken nodig, omdat Venezuela de EU-sancties koppelt aan de blokkadekwestie tussen de ABC-eilanden en Venezuela zei Zijlstra. 

Venezuela blokkeert sinds 5 januari alle verkeer met de ABC-eilanden omdat volgens president Nicolás Maduro "maffiosi waardevolle spullen en voedsel van Venezuela naar de eilanden smokkelen". 

Zijlstra zegt het "zeer te betreuren dat het land de twee zaken aan elkaar koppelt". "Het staat totaal los van elkaar. Daarom gaan wij nu kijken naar vervolgstappen."

''We moeten zorgen dat de bewoners van Aruba, Bonaire en Curaçao verse groenten maar ook andere zaken volop aanwezig hebben'', aldus Zijlstra. ''Het vervoer van grondstoffen zal via andere landen moeten, bijvoorbeeld via Colombia en de Dominicaanse Republiek. Hun leven moet uiteindelijk gewoon door kunnen gaan.''

'Sancties zijn goed'

Zijlstra zei het tegelijkertijd ''heel goed'' te vinden dat de EU sancties instelt tegen Venezolanen die het functioneren van de democratie in de weg zitten. ''Daarmee proberen we hen aan te zetten om het pad naar een steeds verdere dictatuur te verlaten, weer gesprekken met de oppositie aan te gaan en de democratie te herstellen.''

De EU-sancties zijn van toepassing op zeven hooggeplaatste Venezolanen.