De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft maandag gezegd dat de ambassade van de VS in Jeruzalem eind 2019 haar deuren zal openen.

"In de komende weken zal onze regering verder gaan met het plan om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te openen, dat zal gebeuren voor het einde van volgend jaar", aldus Pence in een speech voor het Israëlische parlement.

"Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en daarom heeft president Trump het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen om voorbereidingen te treffen om de ambassade ter verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. 

Pence kwam tijdens zijn speech niet met een exacte datum voor de verhuizing.

Woede

Trump's besluit brak met tientallen jaren Amerikaanse politiek. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël wekte de woede van de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem beschouwen als hoofdstad van hun Palestijnse staat.

De bekendmaking leidde over de hele wereld tot afkeurende geluiden. In talloze steden gingen boze Palestijnen de straat op. De conservatief-christelijke Pence is groot voorstander van het besluit.

De reis zou eigenlijk eind vorig jaar al plaatsvinden, maar werd op het laatste moment afgezegd. Dit had overigens niets te maken met de bekendmaking van Trump, maar met een acute stemming over een omstreden belastinghervorming in het Congres waar Pence bij moest zijn.