De onderhandelingen over een coalitie in Duitsland gaan maandagavond een nieuwe ronde in. Bondskanselier Angela Merkel (CDU), CSU-voorman Horst Seehofer en SPD-leider Martin Schulz komen dan bijeen in Berlijn.

De eerste gesprekken zullen vooralsnog gaan over de werkwijze en organisatorische onderwerpen. De fracties van de betrokken partijen komen maandag voorafgaand aan de onderhandelingen bijeen.

De Duitse sociaaldemocraten lieten zondag weten verder te willen praten over mogelijke regeringsdeelname. Een meerderheid van de SPD-afgevaardigden stemde op een partijcongres in Bonn voor het voorzetten van de onderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel.

CDU/CSU en SPD sloten onlangs verkennende gesprekken af over de mogelijke vorming van een coalitieregering. Daarna mochten de SPD-afgevaardigden zich uitspreken over het onderhandelingsresultaat. Partijleider Martin Schulz had zijn partijgenoten gevraagd om toestemming te geven voor verdere onderhandelingen.

Groene coalitie

Die partijen werken nu ook al samen in een zogeheten grote coalitie (GroKo), maar critici binnen de SPD vonden dat de partij zichzelf opnieuw moet uitvinden na een verkiezingsnederlaag. Dat betekent oppositie voeren, stelden zij.

Ondanks de goedkeuring op het partijcongres is een nieuwe 'GroKo' nog geen feit. Als CDU/CSU en SPD tot een coalitieakkoord komen, mogen alle SPD-leden zich daar nog over uitspreken.