De Britse eurosceptische partij UKIP wil van partijleider Henry Bolton af. Het bestuur heeft hierover zondag een motie aangenomen. De reden is de onrust nadat zijn ex-vriendin racistische e-mails had verstuurd over Meghan Markle, de toekomstige vrouw van prins Harry.

De 25-jarige Jo Marney, die de 54-jarige Bolton vorige week dumpte vanwege de e-mails, noemde Markle onder meer "een zwarte Amerikaanse die het Britse koninklijk huis gaat bezoedelen met haar kroost".

Marney verklapte ook dat ze "nooit met negers naar bed zou gaan omdat die lelijk zijn" en bekende te vrezen voor de dag dat er een donkere koning op de Britse troon zou komen te zitten.

De mails werden anderhalve week geleden gepubliceerd door de Daily Mail.

Vijfde leider

Bolton heeft zondag laten weten de motie van het bestuur naast zich neer te leggen. Het bestuur heeft daarop een ledenvergadering belegd over de kwestie, zo meldt de BBC.

Als Bolton moet aftreden, dan gaat de partij zijn vijfde leider in anderhalf jaar tijd kiezen. Bolton werd in september partijleider.

Vrouw verlaten

De relatie met Marney oogstte al vanaf het begin veel kritiek. Bolton verliet voor zijn nieuwe vriendin, die hij begin december leerde kennen, zijn 42-jarige vrouw en hun twee jonge kinderen.

UKIP bestaat sinds 1993. De UKIP werd onder Nigel Farage een van de initiatiefnemers van het referendum in 2016 over het lidmaatschap van de EU. De stemmers kozen toen met een marginale meerderheid voor de Brexit.