In België zijn vanwege het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd.

Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk ''uitstekend'' heeft gedaan.

''Ter vergelijking: in Nederland zijn er nog eieren met fipronil en maar liefst een honderdtal bedrijven is er nog steeds gesloten", aldus Ducarme. De minister maakte ook bekend dat de Europese Commissie toestemming heeft gegeven om 15 miljoen euro uit te trekken voor steun aan de getroffen pluimveehouders in zijn land.

Nederland

Het fipronilschandaal was ook in Nederland afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid van de verboden stof in eieren geen gevaar voor de volksgezondheid vormde.

Pluimveehouders hadden op grote schaal een bedrijf ingehuurd dat opvallend goede resultaten bij de bestrijding van bloedluis had geboekt. Later bleek dat dit bedrijf daarvoor fipronil gebruikte. De twee bestuurders van het bedrijf worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Bij pluimveehouders in Nederland zijn vanwege het schandaal zeker 2,5 miljoen kippen geruimd. Naar schatting bedraagt de totale schade voor de sector minimaal 150 miljoen euro.

Land- en tuinbouworganisatie LTO daagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter wegens nalatigheid in de crisis rond de met fipronil besmette eieren. Volgens de LTO hebben pluimveehouders nodeloos veel schade geleden.