Het Amerikaanse echtpaar uit Californië dat jarenlang zijn dertien kinderen het leven onmogelijk maakte, heeft donderdag schuld ontkend tijdens de eerste zitting in de zaak tegen hen. De twee worden verdacht van marteling, kindermishandeling, verwaarlozing en vrijheidsberoving.

In totaal wordt hen twaalf strafbare feiten ten laste gelegd. Ze kunnen een gevangenisstraf van maximaal 94 jaar krijgen. 

Openbaar aanklager Mike Hestrin betoogt volgens CNN dat de Amerikanen hun kinderen, in leeftijd variërend van twee tot 29 jaar, vaak voor straf vastbonden. Dat kon weken, soms maanden duren. De slachtoffers mochten zelfs niet naar de wc of badkamer. 

Ze gaven hun kinderen daarnaast amper te eten. Alleen de jongste was niet ondervoed. Volgens Hestrin kochten de ouders regelmatig eten, maar stonden ze niet toe dat het werd opgegeten door hun kinderen. Die mochten er alleen naar kijken.

Ontsnapping

De affaire kwam aan het licht nadat een 17-jarige dochter, die qua postuur tien jaar leek, erin slaagde te ontsnappen uit de vrijstaande woning in Perris. Ze klom uit een raam en alarmeerde de politie. Die trof zondag de taferelen aan in de woning en arresteerde de ouders.

De ontsnapping zou zijn gepland door het meisje en haar broers en zussen. Ze zouden twee jaar aan het plan hebben gewerkt, aldus Hestrin. 

Volgens het Californisch ministerie van Onderwijs woonde de uit Texas afkomstige familie sinds 2014 op het adres in Perris. Daar was de Sandcastle Day School gevestigd, met David Turpin als schoolhoofd. Hestrin vertelde dat de 'leerlingen' opgroeiden met lijfstraffen.

Aanvankelijk werden de kinderen vastgebonden met touwen, maar toen een kind die had weten los te maken, schakelden de ouders over op kettingen met hangsloten.