Anderhalf jaar na de mislukte staatsgreep in Turkije zal de noodtoestand opnieuw worden verlengd, voor de zesde keer. De nationale veiligheidsraad heeft dat woensdag in Ankara geadviseerd. De regering liet vorige week al weten de aanbeveling van de raad te zullen volgen.

Het officiële besluit tot verlenging valt vrijdag. Dat is een formaliteit, omdat de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan de absolute meerderheid heeft in het parlement. Zowel de Turkse veiligheidsraad als het kabinet vergadert bovendien onder leiding van Erdogan.

De oppositie eist al geruime tijd opheffing van de noodtoestand, die de fundamentele rechten van de Turken beperkt. Ook het bedrijfsleven protesteert tegen de lange duur van de maatregel, die investeerders afschrikt.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zei vorige week oprecht te hopen dat het de laatste keer is dat de staat van beleg wordt verlengd, maar dat hangt van de situatie over drie maanden af.

Door de noodtoestand kan Erdogan verregaand per decreet regeren. Zo kan er een avondklok worden ingesteld, kunnen media worden beperkt, kunnen burgers preventief gefouilleerd worden en kan de overheid spullen in beslag nemen.