Oud-SS'er Oskar Gröning (96) moet binnenkort aan zijn gevangenisstraf beginnen. Het Openbaar Ministerie in Lüneburg meldt dat het verzoek van de oud-kampbewaarder tot clementie is afgewezen.

Een rechtbank veroordeelde de 'boekhouder van Auschwitz' al in 2015 tot vier jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op driehonderdduizend mensen. Gröning ging tevergeefs in hoger beroep tegen de uitspraak. Ook het grondwettelijk hof zag later geen reden hem uit de cel te houden.

Gröning had betoogd vanwege gezondheidsreden geen gevangenisstraf te kunnen uitzitten. Een arts stelde eerder al vast dat Gröning gezond genoeg is om achter de tralies te verdwijnen, waar de ex-nazi extra begeleiding moet krijgen.

Gröning had tijdens zijn rechtszaak toegegeven geld van gedeporteerde Joden te hebben ingenomen en toezicht te hebben gehouden bij de aankomst van transporten bij vernietigingskamp Auschwitz. Volgens de rechtbank werkte hij daardoor mee aan de moordmachinerie van de nazi's, ook al had hij zelf geen bloed aan zijn handen.