De Myanmarese politie heeft zeven mensen doodgeschoten bij rellen in de onrustige provincie Rakhine. Twaalf andere personen raakten gewond, zeggen de autoriteiten.

Een menigte verzamelde zich dinsdagavond in de historische plaats Mrauk U om het einde te herdenken van het Koninkrijk Arakan in 1784. Later verzamelden zo'n vierduizend mensen zich bij een overheidsgebouw en kwam het tot onlusten. Daarbij zouden ook politievoertuigen zijn aangevallen.

De betogers waren boos vanwege een poging van de autoriteiten de herdenking te verbieden, bericht nieuwssite The Irrawaddy. Een functionaris van het provinciebestuurder zegt dat de situatie escaleerde toen mensen probeerden wapens af te pakken van de politiemensen.

Het is al langer onrustig in Rakhine. Vele honderdduizenden Rohingya-moslims zijn vanuit de provincie naar Bangladesh gevlucht. Bangladesh en Myanmar zijn dinsdag overeengekomen dat de terugkeer van vluchtelingen maximaal twee jaar in beslag zal nemen. Er is echter nog geen datum geprikt voor het begin van de repatriëring.