De Verenigde Staten maken de helft van het budget over dat het land had gereserveerd voor het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt. Van de 125 miljoen dollar (circa 102 miljoen euro) wordt 60 miljoen dollar overgemaakt en 65 miljoen euro ingehouden, bevestigt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Om recht te houden op het ingehouden budget moet de VN-organisatie UNRWA hervormingen doorvoeren, stelt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, zonder die nader te specificeren. Ze benadrukt dat het besluit niet bedoeld is om iemand te straffen.

Volgens een anonieme regeringsfunctionaris moet de manier waarop UNRWA opereert en wordt bekostigd opnieuw tegen het licht worden gehouden. Hij stelt dat andere landen meer moeten bijdragen en voegt eraan toe dat de VS de grootste donateur van UNRWA zijn. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de regering wil dat de lasten beter verdeeld worden.

Het besluit is in lijn met wat Donald Trump begin dit jaar op Twitter aankondigde. De president zei de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël zal Washington geen ''honderden miljoenen betalen aan de Palestijnen", liet Trump toen weten.

VN-chef António Guterres was nog niet op de hoogte van het besluit. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de mogelijke halvering van het budget.