Belgische F16's hebben vlak nabij het Nederlandse luchtruim van de Noordzee twee Russische bommenwerpers onderschept. Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie aan NU.nl.

De bommenwerpers van het type Tupolev TU-160 waren onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. Beide toestellen hielden zich niet aan de verplichte procedures. Beide vliegtuigen zijn overgedragen aan de Britse luchtmacht.

Belgische F16's onderscheppen Russische bommenwerpers boven Noordzee
28
Belgische F16's onderscheppen Russische bommenwerpers boven Noordzee

Contact

Iets na 11.30 uur kwam de melding binnen over de Russische toestellen, laat Defensie weten. Direct daarna kwamen de Belgische straaljagers in actie. De Belgische piloten bleven naast de TU-160's vliegen en hebben geprobeerd met handgebaren contact te maken met de Russen.

Vanwege de snelle onderschepping vlogen beide F16's door de geluidsbarrière. Daardoor is het mogelijk dat bewoners boven oost-noordoost Nederland een harde knal hebben gehoord.

Quick Reaction Alert

Sinds 1 januari 2017 werkt Nederland samen met België en Luxemburg voor de bescherming van het luchtruim middels het Quick Reaction Alert (QRA). Vorige week donderdag hebben de Belgen die taak van Nederland overgenomen, zij zijn tot en met augustus verantwoordelijk voor het luchtruim.