Paus Franciscus is bang dat de wereld 'één stap' van een nucleaire oorlog verwijderd is. Hij vertelde dit aan journalisten in zijn vliegtuig onderweg voor een bezoek aan Chili en Peru.

De kerkvader reageerde met zijn uitspraak op het valse sms-alarm dat afgelopen weekend naar inwoners van Hawaï werd verstuurd.

Het alert meldde dat er een raket onderweg was naar de eilandengroep. Het versturen van het bericht bleek een vergissing te zijn, maar dit werd pas na veertig minuten gemeld. Ondertussen was op Hawaï flinke paniek uitgebroken.

"We staan aan de rand van de afgrond", stelde Franciscus. "Ik ben heel bang. Eén ongelukje kan genoeg zijn om het laatste zetje te geven." De kerkvorst laat zich met regelmaat kritisch uit over landen die schermen met hun kernwapens.

Dood broertje

Tijdens het persgesprek aan boord van zijn toestel deelde paus Franciscus aan de journalisten een foto uit van een Japans jongetje dat zijn dode broertje draagt na de Amerikaanse aanval met een kernbom op de Japanse stad Nagasaki.

"Een beeld als dit zegt meer dan duizend woorden", stelde Franciscus. "Daarom wil ik deze foto met jullie en met de wereld delen."