De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag gezegd dat hij geen racist is. Vorige week raakte Trump in opspraak toen hij landen als Haïti en El Salvador 'shithole countries' had genoemd.

Trump reageerde op een vraag van een journalist in Florida. Hij zei: "Nee, ik ben geen racist. Ik ben de minst racistische persoon die jij ooit hebt geïnterviewd."

Trump deed zijn uitlatingen zondag toen hij de Palm Beach Golf Club wilde binnengaan om daar met republikein Kevin McCarthy te dineren en te praten over het immigratieprogramma DACA. De president liet weten bereid te zijn een deal te willen sluiten om immigranten die als kind naar de Verenigde Staten kwamen te beschermen.

Shithole-uitspraak

Trump noemde een groot aantal Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen 'shitholes', oftewel 'achterlijke landen'. Hij deed dit tijdens een gesprek in het Witte Huis over immigratiepolitiek.

Tijdens het overleg werd het bieden van bescherming voor immigranten uit Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen besproken als onderdeel van een tweepartijen immigratieakkoord.

Reacties

De regering van Botswana noemde de uitspraken die Trump zou hebben gedaan ''onverantwoordelijk en racistisch''. El Salvador heeft formeel protest aangetekend. 

Zuid-Afrika stelt in een verklaring "graag een goede relatie met de VS te onderhouden, maar dan wel op basis van wederzijds respect".

De opmerkingen van Trump vielen niet alleen bij de landen zelf in verkeerde aarde. Ook veel westerse regeringsleiders en internationale organisaties zoals de VN veroordeelden de uitlatingen.

Ook de meeste Republikeinen hadden liever gehad dat de president zich anders had uitgedrukt. Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Congres, noemde de uitlatingen van Trump "onhandig en niet constructief".