Zuid-Afrika heeft de Amerikaanse ambassadeur in Pretoria op het matje geroepen voor de 'shithole'-opmerking die de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen week maakte.

Trump noemde een groot aantal Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen uit voor 'shitholes', oftewel 'achterlijke landen'. Hij deed dit tijdens een gesprek in het Witte Huis over immigratiepolitiek.

Zuid-Afrika stelt in een verklaring "graag een goede relatie met de VS te onderhouden, maar dan wel op basis van wederzijds respect".

Zuid-Afrika is niet het eerste land dat een verklaring eist voor de opmerking van Trump. Ook Botswana en Haïti, landen die Trump specifiek benoemde, hebben de Amerikaanse ambassadeur om een verklaring gevraagd.

Niet handig

De opmerkingen van Trump vielen niet alleen bij de landen zelf in verkeerde aarde. Ook veel westerse regeringsleiders en internationale organisaties zoals de VN veroordeelden de uitlatingen.

Ook de meeste Republikeinen hadden liever gehad dat de president zich anders had uitgedrukt. Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Congres, noemde de uitlatingen van Trump "onhandig en niet constructief".