De Tsjechische president Milos Zeman gaat volgens de eerste uitslagen van de presidentsverkiezingen in Tsjechië aan kop. Hij heeft ruim 40 procent van de stemmen, nadat circa de helft van de kiesdistricten de uitslagen hadden doorgegeven.

Op de tweede plaats staat Jiri Drahos met ongeveer een kwart van de kiezers achter zich. De overige kandidaten liggen ver achter, zo blijkt na de sluiting zaterdagmiddag van de stemlokalen.

Als een kandidaat zaterdag meer dan de helft van stemmen krijgt, hoeft er 26 en 27 januari geen tweede ronde te komen. De president heeft in Tsjechië niet enkel een ceremoniële rol. Hij heeft veel macht in de regering en deelt taken met de premier.

De huidige premier Andrej Babis leidt een minderheidsregering die vooral stoelt op steun van Zeman

Omstreden

Zijn voorgangers werden door het parlement gekozen. De conservatieve Zeman is fel omstreden door radicale uitspraken, vermoedelijke dronkenschap en zijn pro-Russische houding.

Hij heeft zich tegen immigratie en islam gekeerd en geldt als rechts-populistisch. Hij stelt zich op als beschermer van de belangen van de gewone man en heeft plannen voor referenda over het lidmaatschap van de EU en de NAVO.

Drahos

De 68-jarige scheikundeprofessor Drahos wil het land juist meer aan het Westen hechten. Hij vindt dat Zeman weg moet vanwege zijn pro-Russische houding. Zeman zou bovendien "een klimaat van botheid, incompetentie en corruptie" hebben geschapen in de Tsjechische politiek.

Drahos wil naar eigen zeggen "de morele autoriteit" van land en regering herstellen en de blik van het land op West-Europa richten. Volgens sommige opiniepeilers zou Zeman de eerste ronde glansrijk winnen, maar het in een tweede ronde toch tegen Drahos kunnen afleggen.