De Amerikaanse president Donald Trump houdt het internationale akkoord over het beteugelen van het nucleaire programma van Iran voorlopig in stand. Iran en zes wereldmachten moeten het akkoord wel binnen 120 dagen aanpassen. Anders volgen er Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat meldde het Witte Huis vrijdag.

Washington wil Iran onder meer definitief beperkingen opleggen bij het programma voor het verrijken van uranium, aldus de BBC. In het huidige akkoord gelden die beperkingen tot 2025. Als uranium tot 90 procent is verrijkt, kan het worden gebruikt voor atoomwapens.

In een reactie liet Iran weten dat over de nucleaire deal niet opnieuw kan worden onderhandeld. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif liet via Twitter weten dat de VS een ''solide overeenkomst'' onderuit proberen te halen.

Het Iran-akkoord, waarin Teheran belooft het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen. Het regime in Teheran bereikte het akkoord met vier westerse mogendheden (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), China en Rusland.

Plutonium

Volgens Trump heeft Iran meer zogeheten zwaar water (dideuteriumoxide) dan is afgesproken. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium. De Amerikaanse president zei in oktober er daarom alles aan te zullen doen om te voorkomen dat Iran zijn nucleaire programma voortzet.

Sinds 2015 moet de Amerikaanse president om de 120 dagen goedkeuring geven aan de deal met Iran. Trump dreigde dit keer om niet akkoord te gaan, maar deed dat waarschijnlijk onder druk van de Europese Unie wel. 

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië en EU-buitenlandchef Federica Mogherini lieten gisteren weten achter de overeenkomst met Iran te staan. ''Het voldoet aan het belangrijkste doel, namelijk het Iraanse nucleaire programma beperkt en onder streng toezicht houden”, zei Mogherini.