De EU blijft pal achter de nucleaire overeenkomst met Iran staan. Dat bevestigden de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië en EU-buitenlandchef Federica Mogherini na afloop van crisisoverleg met de Iraanse buitenlandminister Mohammad Javad Zarif in Brussel.

Volgens Mogherini werkt de overeenkomst van 2015 tussen Iran en zes wereldmachten waaronder de Verenigde Staten. ''Het voldoet aan het belangrijkste doel, namelijk het Iraanse nucleaire programma beperkt en onder streng toezicht houden.”

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt de deal over het kernprogramma te torpederen. Hij beslist naar verwachting vrijdag of de onder het akkoord opgeschorte sancties op de Iraanse olie-export opnieuw geactiveerd moeten worden.

Volgens Trump heeft het land meer zogeheten zwaar water (dideuteriumoxide) dan is afgesproken. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium. De Amerikaanse president zei in oktober er daarom alles aan te zullen doen om te voorkomen dat Iran zijn nucleaire programma voortzet. 

Om de honderdtwintig dagen moet Trump opnieuw goedkeuring geven voor de deal. Naar verwachting gaat hij dit keer wel mee in het advies de deal in stand te houden.