Zuid-Koreaanse president bereid te praten met Kim Jong-un

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is bereid zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Jong-un te ontmoeten. Hij maakte wel duidelijk dat hij het nucleaire raketprogramma van het regime in Pyongyang verwerpt en onbespreekbaar acht.

Moon verklaarde woensdag in Seoul dat het Koreaanse schiereiland vrij van kernwapens moet zijn, zoals ooit tussen beide landen overeen is gekomen. Moon zegt dat er niet weer een oorlog mag ontstaan, zoals van 1950 tot 1953. Vreedzame co-existentie moet volgens hem het uitgangspunt zijn.

De president kwam met zijn verklaring nadat de buurlanden na twee jaar weer eens direct met elkaar hebben gesproken. Dat gebeurde dinsdag in de gedemilitariseerde zone.

Moon Jae-in verklaarde dat de druk die de Amerikaanse president Trump de afgelopen periode op Noord-Korea uitoefende, uiteindelijk heeft geleid tot de voorzichtige toenadering die nu tussen de Korea's is ontstaan.

Olympische Spelen

De delegaties kwamen onder meer overeen dat Noord-Korea in februari op de olympische winterspelen in Zuid-Korea verschijnt, met een ploeg van atleten, officials en supporters.

Behalve deelname van Noord-Korea wil Zuid-Korea dat de twee landen gezamenlijk lopen tijdens de openingsceremonie. Dat gebeurde bijvoorbeeld al bij de Winterspelen van 2006 in Turijn toen Noord- en Zuid-Korea samen met de vlag van een verenigd Korea liepen. Ook bereidt Cho een voorstel voor om familieleden te herenigen. 

Noord-Korea, dat in een internationaal isolement leeft, ontbrak in het verleden geregeld op de Winterspelen, zo ook vier jaar geleden in Sotchi. Op de Zomerspelen was Noord-Korea de laatste edities wel altijd van de partij.

Formeel heeft tot dusver alleen het Noord-Koreaanse kunstschaatsduo Ryom Tae Ok/Kim Ju Sik aan de kwalificatie-eisen voor Pyeongchang voldaan, maar het IOC heeft het recht meer atleten uit het land toe te laten.

Lees meer over:
Tip de redactie