Egypte houdt van 26 tot en met 28 maart presidentsverkiezingen. De zittende president Abdel Fattah al-Sisi doet naar verwachting een gooi naar een tweede ambtstermijn.

Sisi moet zijn kandidatuur nog aankondigen. Hij behaalde een grote overwinning na de militaire omverwerping van de toen verkozen president Mohamed Mursi van de Moslimbroederschap in 2013.

Kandidaten moeten hun deelname bij de kiescommissie indienen tussen 20 en 29 januari. De nationale kiescommissie zei dat er indien nodig een tweede ronde zal plaatsvinden van 24 tot en met 26 april.

Sisi's meest serieuze potentiële uitdager, oud-premier Ahmed Shafik, trok zijn kandidatuur zondag in.

Verkiezingsnederlaag

In een verklaring op Twitter zei hij tot het inzicht te zijn gekomen niet de ideale persoon te zijn om het land de komende periode te leiden. Shafik verloor de presidentsverkiezing van 2012 nipt van Mohamed Mursi. Shafik vertrok na zijn verkiezingsnederlaag naar de Verenigde Arabische Emiraten. Hij keerde eind vorig jaar terug naar Egypte.

Het zal de derde presidentsverkiezing zijn in Egypte sinds de opstand van 2011 een eind maakte aan de lange heerschappij van sterke man Hosni Mubarak.