De voormalige topadviseur van Donald Trump, Steve Bannon, probeert zijn conflict met de president bij te leggen. Bannon nuanceert in een verklaring aan nieuwssite Axios kritische uitspraken waarmee hij de toorn van Trump over zich afriep.

Trump reageerde eerder woest op opmerkingen die in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff worden toegeschreven aan zijn voormalige medewerker. Die zou zich onder meer kritisch hebben uitgelaten over de zoon van Trump, Donald Trump Jr., vanwege diens deelname aan een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate.

Bannon en zijn extreem-rechtse nieuwswebsite Breitbart raakten naar aanleiding van zijn uitspraken in het boek in een isolement. Zowel andere politiek conservatieve media als Trump-aanhangers uitten stevige kritiek op Bannon, en een van de grootste geldschieters van Breitbart, de miljardairsfamilie Mercer, heeft gedreigd haar steun stop te zetten.

Hoewel Bannon zijn uitspraken tegen Wolff niet direct heeft ontkend, doet hij sindsdien pogingen ze af te zwakken.

Bannon noemt de presidentszoon in de verklaring aan Axios ''een patriot en een goed mens'', terwijl hij Donald Trump Jr. volgens Wolff beschreef als iemand die "hoogverraad" had gepleegd door samen te zweren met Russen. De politiek strateeg zei dat zijn kritiek niet was gericht op Donald Jr., maar op campagneleider Paul Manafort. Die had moeten weten dat de Russen ''doortrapt en niet onze vrienden zijn'', aldus Bannon.

Ook sprak de Bannon zijn ''onwrikbare steun'' uit voor de president en diens plannen. Hij noemde Trump ''de enige kandidaat'' die de Clintons en hun netwerk had kunnen verslaan.

CIA-directeur

Getrouwen van Trump die niet in onmin zijn geraakt verschenen zondag ook in Amerikaanse media om hun baas te verdedigen. CIA-directeur Mike Pompeo noemde de Amerikaanse president Donald Trump ''volledig geschikt'' om het land te leiden. Pompeo reageerde bij het programma Fox News Sunday op het boek van Wolff.

"Ik ben bijna elke dag bij hem'', zei het hoofd van de inlichtingendienst. ''We praten over een aantal van de ernstigste kwesties waar Amerika en de wereld mee geconfronteerd worden. Complexe kwesties'', benadrukte Pompeo. Hij zei dat Trump de complexiteit van dergelijke zaken kan doorgronden en lastige vragen stelt. ''Ik heb het hem zien doen.''

Trump deed het boek van Wolff eerder al af als leugenachtig. In Fire and Fury: Inside the Trump White House wordt het beeld geschetst van een chaotisch Witte Huis, een slecht voorbereide Trump en medewerkers die afgeven op zijn vermogens om het presidentsambt te beoefenen.

Nucleaire knop

Ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley nam het zondag op voor Trump. Ze reageerde op een uithaal van Trump naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Nadat Kim had geclaimd dat hij een knop klaar heeft staan om nucleaire wapens mee af te vuren, zei Trump op Twitter over een grotere kernwapenknop te beschikken.

Haley kreeg bij het ABC-programma This Week de vraag of die reactie verstandig was. Ze zei dat Trump in haar ogen moet zorgen dat de Noord-Koreaanse leider zich behoedzaam opstelt. ''Het is belangrijk dat we hem niet zo arrogant laten worden dat hij uit het oog verliest wat er zou gebeuren als hij een kernoorlog zou beginnen."