Het Venezolaanse leger is dit weekeinde op meerdere plaatsen in het land paraat in en rond supermarkten. Dat is volgens de regering van het land nodig nadat winkels de afgelopen dagen meermalen waren geplunderd.

De plunderingen zijn er uit protest tegen de voortdurende inflatie die het land teistert. Hierdoor is het voor inwoners van het land steeds moeilijker om voedsel te kopen. Daarnaast is er door het gebrek aan internationale valuta geen geld om producten in het buitenland te kopen, waardoor veel supermarkten te kampen hebben met lege schappen.

In Caicara, ongeveer 460 kilometer ten zuiden van hoofdstad Caracas werden minstens twintig winkels beroofd en in totaal 48 mensen gearresteerd, aldus nieuwsstation El Nacional. Bij de gevechten zouden ook twee mensen om het leven zijn gekomen.

Aanvankelijk hadden handelaren geweigerd om de bijna waardeloze 50 en 100 bolivarbiljetten te accepteren. Het huidige gemiddelde maandsalaris van 800.000 bolivar is omgerekend nog slechts 5 euro waard.

Er is voedselhulp voor de armere bevolking. Mensen die dat nodig hebben krijgen dat alleen wanneer ze schriftelijk hun steun aan de regering van president Nicolas Maduro betuigen.

Lange rijen bij supermarkten Venezuela door prijsverlaging
60
Lange rijen bij supermarkten Venezuela door prijsverlaging

Sluiting grenzen

Maduro besloot vrijdag om de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao voor 72 uur te sluiten. Volgens Maduro is de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land de dupe van de smokkel tussen Venezuela en de eilanden.

De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft daarop zaterdagochtend (lokale tijd) de consul-generaal van Venezuela op Curaçao op het matje geroepen. 

Tijdens het gesprek met de consul-generaal zei Rhuggenaath echter dat de unilaterale sluiting van de grens strijdig is met het streven naar goede buurlandrelaties "die we hoog in het vaandel hebben". Hij zei verder de gevolgen van de sluiting goed in de gaten te houden en maatregelen te nemen "als dat nodig mocht zijn".

 Venezolaanse president Maduro sluit grenzen met ABC-eilanden
50
Venezolaanse president Maduro sluit grenzen met ABC-eilanden