Turkije en Duitsland willen de onderlinge relatie weer verbeteren. De verhoudingen tussen de landen is bekoeld door de arrestatie van Duitse burgers in Turkije.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen spraken elkaar zaterdag in Duitsland. De twee stelden dat zowel Duitsland als Turkije bereid zijn om naar de toekomst te kijken. "We zullen er alles aan doen om moeilijkheden te overkomen en meer naar dingen te kijken die ons verbinden", aldus de Duitse minister Sigmar Gabriel.

Hij wees naar de historische banden tussen de landen, waaronder de bijdrage van Turkse gastarbeiders tijdens de wederopbouw van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog en de aanwezigheid van de Turkse gemeenschap in Duitsland, die ruim 3 miljoen mensen omvat.

Volgens de ministers blijven de verschillen in opvattingen wel bestaan. "Maar we moeten ons concentreren op kwesties die een win-winsituatie zijn voor onze landen", zei de Turkse minister Mevlut Cavusoglu.

Propaganda

De twee ministers wilden niet op de details van hun gesprek ingaan, maar de bewindspersonen zeggen dat er genoeg te bespreken was. De verhoudingen tussen de landen zijn namelijk al een jaar lang om meerdere redenen bekoeld.

De arrestatie van de journalist Deniz Yucel in Turkije leidde tot onvrede binnen de Duitse regering. De Duitse correspondent wordt door Turkije beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor de Koerdische PKK. Yucel ontkent dit en zit al sinds februari vast.

Ook het optreden van de Turkse regering na het afwenden van de couppoging in de zomer van 2016, wekte wrevel bij Duitsland. Turkije heeft tienduizenden mensen gearresteerd vanwege vermeende betrokkenheid bij de couppoging.

De verhoudingen verslechterden verder toen de Duitse rechtbank besloot komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen. De Duitse komiek maakte de Turkse president in zijn satirische programma onder andere uit voor geitenneuker en pedofiel.

Erdogan voelde zich beledigd en diende in Duitsland een aanklacht in. De Duitse justitie oordeelde de grens tussen satire en smaad niet bewust is overschreden en zag ervan af Böhmmermann voor de rechter te dagen.