Twee voormalige ministers die dienden onder Robert Mugabe zijn in Zimbabwe aangeklaagd wegens corruptie.

De 93-jarige Mugabe trad in november af na een militaire coup, waardoor zijn voormalige tweede man Emmerson Mnangagwa president werd. De militairen arresteerden een aantal belangrijke bondgenoten van Mugabe en zijn vrouw Grace, die zelf het presidentschap ambieerde.

De voormalige minister van Buitenlandse zaken Walter Mzembi en oud-minister van Energie Samuel Undenge kregen de aanklacht wegens corruptie, melden hun advocaten zaterdag. Ze ontkennen beiden schuld.

Mzembi zou voor gigantische bedragen onder meer televisies hebben gekocht en gedoneerd aan kerken. De televisies waren aangekocht voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010. Undenge wordt beschuldigd van het weggeven van pr-projecten van een energiebedrijf, zonder daarvoor aanbestedingen te houden.

Borgtocht

Vrijdag werden de twee gearresteerd, maar ze zijn op borgtocht weer vrijgelaten. Ze moeten zich van de rechter in de hoofdstad Harare eens per week melden bij de politie en mogen zich niet mengen met het strafrechtelijk onderzoek.

In november werd al de oud-minister van Financiën Igantius Chombo aangeklaagd omdat hij gezwendeld zou hebben bij de centrale bank van Zimbabwe.

De opkomst en ondergang van Robert Mugabe
87
De opkomst en ondergang van Robert Mugabe