Keulen, Düsseldorf en andere Duitse steden nemen maatregelen tegen mogelijke overstromingen, omdat het waterpeil in de Rijn door de vele regen en de dooi snel stijgt. Meteorologen voorspellen voor zondag een waterpeil van 8.30 tot 8.80 meter bij Keulen.

"Als dat peil inderdaad wordt bereikt, moeten we de scheepvaart op de Rijn bij Keulen tijdelijk stilleggen", zei een woordvoerder van de Keulse dienst waterbeheer vrijdag tegen het tijdschrift Focus. Bij een waterpeil van 8.30 meter wordt bij Keulen de scheepvaart stilgelegd. Vrijdag was het peil 7.40 meter.

In de Keulse wijk Porz-Zündorf is vrijdag een wal gemaakt om de bewoners te beschermen tegen het water. In Düsseldorf is in de oude haven een wal opgeworpen om te voorkomen dat water van de Rijn de oude binnenstad binnenstroomt. In Bonn zijn de dijken onderworpen aan een grondige inspectie.

De hoge waterstand in de rivier is niet alleen het gevolg van de vele regenval van de afgelopen tijd, maar ook van aangevoerd smeltwater, afkomstig uit Duitsland en Zwitserland.

Limburg

Ook in Nederland wordt een hoge waterstand van de Rijn verwacht. Het Limburgse waterschap liet donderdag weten extra maatregelen te nemen om overstromingen te voorkomen. In het zuidelijke stroomgebied stijgt de Maas ook in Limburg verder.

De maatregelen worden genomen langs het hele stroomgebied van de Maas in Limburg. Zo zijn in elf steden en dorpen extra pompen ingezet, in drie gemeenten worden demontabele kademuren opgebouwd en er worden doorgangen tussen dijken afgesloten.