Advocaten van de Amerikaanse president Trump willen voorkomen dat het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House (Vuur en razernij; in het Witte Huis van Trump) van de Amerikaanse journalist Michael Wolff wordt uitgebracht.

Dat schrijft de BBC donderdag. In een brief van de advocaten staat dat Wolff en zijn uitgever "onmiddellijk moeten stoppen met publicatie en verspreiding van het boek".

Het boek verschijnt officieel dinsdag 9 januari, maar doet al stof opwaaien. Wolff heeft voor zijn werk gesproken met talrijke medewerkers van Trump en van het Witte Huis die kennelijk geen blad voor de mond nemen. Wolff sprak ook met Trump zelf en werd niet gewantrouwd of gehinderd, terwijl hij anderhalf jaar lang in Trumps kringen rondhing.

Een van de opmerkelijkste stellingen in Wolffs boek is volgens Amerikaanse media die passages hebben gezien, dat Trump helemaal geen president wilde worden. Steve Bannon, een voormalig adviseur van Trump, vertelde volgens Wolff dat Trump op cruciale momenten niet eens bereid bleek geld te stoppen in zijn eigen campagne.

'Gek geworden'

Verder heeft Bannon onder meer gezegd dat de ontmoeting tussen Donald Trump Jr. en een groep Russen "verraderlijk" was. Die ontmoeting wordt momenteel onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller in het kader van het Ruslandonderzoek.

Trump zelf liet eerder op donderdag al weten dat Bannon "gek was geworden" na het verliezen van zijn functie binnen het Witte Huis. Bannon zelf reageerde daar op door te zeggen dat hij Trump ziet als een "groot man" en dat hij hem nog altijd steunt.