Bij de hevige storm die over Europa raast zijn woensdag in Frankrijk een dode en vijftien gewonden gevallen. Een vrouw die aan het skiën was in Haute-Savoie werd woensdag door een omwaaiende boom getroffen en stierf, melden Franse media.

De rukwinden van de storm die Eleanor wordt genoemd, zijn tot dusverre verantwoordelijk voor vijftien gewonden, van wie er vier ernstig gewond zijn geraakt.

De storm trekt naar het oosten waar de meeste problemen zijn. Een aantal skioorden is door de uitval van de elektriciteit tijdelijk gesloten. In de Elzas, Lotharingen en de Franche-Comté zitten woensdagmiddag nog circa 140.000 huishoudens zonder stroom.

In heel Frankrijk circa 225.000 huishoudens. In het noorden zijn de grootste problemen bij Cambrai en Maubeuge, niet ver van de Belgische grens.

Parijs

Ook in hoofdstad Parijs leidde het weer tot enige overlast. Zo sloot de bekende Eiffeltoren ''vanwege de weersomstandigheden'' voor publiek, meldde de organisatie. Toeristen die de iconische toren willen beklimmen, kregen het advies de laatste ontwikkelingen te volgen via Twitter en Facebook.

Eleanor zorgde ook buiten Frankrijk voor problemen. In Ierland zaten woensdag nog zo'n 27.000 huizen en bedrijven zonder elektriciteit. Dat waren er een dag eerder zelfs 150.000, meldde elektriciteitsbedrijf ESB. De storm ging op het eiland gepaard met veel neerslag en windsnelheden tot 155 kilometer per uur.

Door noodweer kwamen eerder deze week ook al tienduizenden Franse huishoudens zonder stroom te zitten. Toen was de storm Carmen de boosdoener. Ook die ging gepaard met harde wind.